![]() |
| |||||||
| Son Dakika, Günlük Güncel Olaylar Son Dakika, Günlük Güncel Olaylar, Flash Haberler Bu alanda |
![]() |
| | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| AĞIR ABİ ![]() ![]() | Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan türban karşıtı açıklama Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, türbanın üniversitelerde serbestliği ile ilgili alınacak bir kararın huzuru bozacağını savundu. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılı 1. Yönetim Kurulu Toplantısı, Prof. Dr. Açıkgöz başkanlığında, KTÜRektörlüğünde basına kapalı olarak yapıldı. Başkan Açıkgöz, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda idari, disiplin ve yönetimle ilgili çeşitli kararlar aldıklarını belirtti. Yurtlardaki yenileme çalışmalarının 2002 yılından itibaren devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Açıkgöz, şunları söyledi: ''Yurtlarda artık ranza, koğuş sistemini kaldırdık. Yurt projeleri 1 ve 3 kişilik odalar şeklinde hazırlanıyor. Bu çalışma yatak sayısını azaltıyor, ancak kaliteyi artırıyor. Yurtların doluluk oranları yüzde 99'un üzerinde. Bu çok ciddi bir rakam. Çoğu illerdeki yetkililerden yurt yapılmasına dair ciddi teklifler alıyoruz. Vatandaşlar çocuklarını, özellikle de kız çocuklarını bu yurtlara teslim etmek istiyor.'' ÖNEMLİ OLAN ÜNİVERSİTELERDEKİ HUZURU BOZMAMAKTIR Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Açıkgöz, gazetecilerin başörtüsü ile ilgili sorusu üzerine, uzun yıllar önce bu konuda çıkarılmış yasalar sonucunda oluşmuş bir hukuki içtihat olduğunu söyledi. Prof. Dr. bu içtihatlara göre üniversitelerde türbanın serbest olmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, şöyle dedi: ''Çünkü bunun gerekçeleri çok sayıda kararla örneğin Danıştay kararıyla Anayasa Mahkemesi'nin iki tane önemli kararıyla AİHM'nin hem Leyla Şahin davası, hem İsviçre'de bir öğretmenin davasıyla hem de Refah Partisi kapatılma davasıyla belirli. Bu nedenle üniversitelerde türbanın serbestliğine dair kanun Anayasaya, laiklik ilkesine aykırı olarak nitelendiriliyor.'' Bu konuda yasal olarak hukuken yapılacak çok fazla bir şey olmadığını belirten Prof. Dr. Açıkgöz, şöyle devam etti: ''Anayasadaki laiklik ilkesini aşabilmek için bir karar alınırsa tabi bu toplumun tümünü ilgilendirir. Burada önemli olan üniversitelerdeki huzuru bozmamaktır. Türbanın üniversitelerde serbestliği ile ilgili alınacak böyle bir karar, huzuru bozar. Basından öğrendiğimiz kadarıyla kamu çalışmalarında olayın boyutunun genişletilmesi konuşuluyor. Sadece üniversitelerde değil, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kamusal alanda, ilkokullarda, ortaöğretim kurumlarında bunun serbest olması gündeme geliyor. Bu toplumu ciddi şekilde zedeler. Sadece üniversitelerde serbest bırakıyorum demekle işi orada durdurmazlar. Tüm kamusal alana, ilköğretim kurumlarına bunu yayarlar, bu da toplumu ciddi şekilde zedeler.'' HUKUKUN ÖNGÖRDÜĞÜ KURALLARI UYGULAMAK DURUMUNDAYIZ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun da üniversitelerde hakim olan yasalar çerçevesinde uygulamaları hayata geçirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: ''Yasa çıkarsa ona göre davranılacak. Yasanın çıkması durumunda daha aşağı seviyelere yansıyacağı kanaatindeyim. Üniversitelerde öğrenci bir görüşünü çok açık şekilde fiziksel olarak ortaya koyacağı için sosyal huzurun biraz sıkıntı göreceği kanaatindeyim.'' Prof. Dr. Baytorun, devletin memuru olduklarını ifade ederek, ''Hukuk devletinde hukuk kurallarını uygulamak durumundayız. Hukukun öngördüğü kuralları uygulamak durumundayız. Bu konudaki kanaatimi söylemek istemiyorum'' dedi. Toplantıya, Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, yönetim kurulu üyeleri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Yüksek Öğrenim Genel Müdürü Hüseyin Çalık, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Maliye Başkanlığı Temsilcisi Osman Şahin, öğrenci temsilcisi Elif Ekinci ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak katıldı. AA Bir siz eksiktiniz,siz de katıldınız tam oldu... Yasaklanırken neredeydiniz?... Bu türban polemiği artık iyice baydı beni... |
| | |
![]() |
| Tags |
| kredi, kredi ve yurtlar, kurumu, turban, yurt |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |