![]() |
| |||||||
| Serbest Kürsü (off topic) Hiçbir başlığa uymayan kouları bu alana yazabilirsiniz |
![]() |
| | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| Türkiye’nin geriye doğru evrimi Aramızda bazılarının ‘Da Vinci Kodu’nun yazarı sayesinde isminden haberdar olduğu CERN Laboratuvarı var. Bu insanlığın geleceği açısından son derece önemli deneylerin yapılmakta olduğu bir laboratuvar. Buna benzer bir diğer laboratuvar ise Amerika Birleşik Devletleri’nde, adı da FERMİLAB. İkisinde de dünyanın en parlak beyinleri, bilim adamları deneyler yapıyorlar. CERN ile FERMILAB şu arada bir yarış içindeler. İkisi de aynı tür deney üzerinde çalışıyor. Başarıya ilk ulaşan, insanların fizik teorisine ve kainata bakış açısını temelden değiştirecek bir iş başarmış olacak. Bir okuyucu olarak işin özünü anlatmaya çalışacağım. Bu aşamada bilim insanlarından beni hoş görmelerini diliyorum. Kuantum fiziği teoride, Newton-Einstein ve onları takip eden hakim teorinin dediği bütün lafları altüst edebilecek, kainata bakış açısında hakim olan bilimsel paradigmayı yıkacak iddialardı. Hakim fizik paradigması büyük parçacıklarla uğraşırken, örneğin; evrenin işleyişi hakkında laflar söylerken, kuantum fiziği küçük parçacıklar üstüne konuşmaya başladı, atom ve ondan daha küçük parçacıkların esas olduğunu söylediler. Onlar teorik düzeyde, matematiksel ispatın güzelliği içinde, dünyanın işleyişinin kurallarını yeniden ele aldılar. Çok sancılı bir süreç oldu bu. İnsanın beyninin almasının hayli zor olacağı derecede komplike matematik ispatları çıktı ortaya ve sonunda kuantum fiziği dalında çalışanların tümünün üzerinde hemfikir olabileceği bir teori oluştu. Bunun adı ‘String teorisi’ydi. Ad, çello müzik aletinin tellerinden esinlenerek konulmuştu. Bu teoriye göre; dünyada ve kainattaki her şey bu tür titreşen tel parçacıklarına benzeyen atom altı küçüklükteki parçacıklardan oluşuyordu. Nasıl ki çellonun tellerine her farklı dokunuşta farklı ses çıkarsa bu evreni oluşturan parçacıkların her farklı titreşimi farklı bir maddeye ve olaya neden oluyordu. Bu titreşimlerin matematiği yapıldı ve ispatlar ortaya konuldu. Bir fizik teorisinin geçerli olabilmesi için ispat gerekiyor. Çünkü teori ispatlanmadan ortada bırakılırsa matematiği çok şık da olsa, bu teori bir felsefe olur sadece, bilim olamaz. Ama atom altı parçacıklardan bahsettiğimiz için deney yapmak öyle sanıldığı gibi kolay olmuyor. Newton-Einstein çizgisindeki hakim paradigma büyük parçacıklarla uğraştığı için laboratuvarda ve uzay incelemelerinde iddialarını ispatlama şansını bulmuştu. Kuantum teorisinin iddiasını sürdürebilmesi için de ispat gerekiyor. İşte CERN ve FERMILAB’da bu ispatın olabileceği büyük bir deney yapılıyor. Basitleştirerek söylüyorum; iki tarafta da atom parçacıkları bir uzun tünelin iki yanından birbirlerine doğru fırlatılıyorlar. Amaç bunları yüksek hızla çarpıştırmak. Çarpışmaların sonucunda yukarıda bahsettiğimiz ‘String’ parçacıklarının ortaya çıkıp görüntülebileceği varsayılıyor. Bunu başaran, insanoğlunun hayata bakışını değiştirecek. Belki dine bakışımız da değişecek. ‘String teori’ doğruysa, ispatlanabiliyorsa, bu bizlerin aslında bilim kurguya benzer bir dünyada yaşadığımız anlamına gelecek. Çünkü ‘String teori’ teorik düzeyde yanıbaşımızda alternatif evrenlerin olabileceğini ve insanoğlunun zaman atlamaları yapabileceğini filan öne sürüyor. Yani bunların matematiksel düzeyde iddiasına göre bizlar aslında Matriks filmindeki dünyaya benzer bir dünyada yaşıyor olabiliriz ve ‘Uzay Yolu’ filminde gördüğümüz bazı gelişmeler dünyada da olabilir. Kafanızı o teoriye göre kurgulamadığınız takdirde deli saçmalaması diyebileceğiniz türde şeyler bunlar tabii ki ama ‘deli’ denilen insanlar, dünyanın en parlak zekâlarına sahip olan teorik fizikçiler. Onlar bunun olabileceğine inanıyor. Einstein teorisi ilk duyulduğunda inanılması zor bulunmuştu. Şimdi okul kitaplarında anlatılıyor. İki laboratuvardan bir tanesinde ispat yapıldığı gün, dünyanın bazı yerlerinde bazı insanlarca büyük coşkuların yaşanacağı ve kutlamaların yapılacağı kesindir. Ben bütün bu yazıyı, dünyada bu tür gelişmeler olurken her şeyi boşverip, türbanla uğraşan, insanların çok çocuk yapmasını öğütleyen liderlerin olduğu bir ülkede yaşıyor olmanın ne kadar da acı ve tahammülü zor bir zul olduğunu ifade etmek için yazdım. | |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Tags |
| atom, bilim, cern, deney, dunyanin, einstein, evrenin, felsefe, fermilab, fizik, hakim, insan, insanligin, kodu, kuantum, kucuk, laboratuvarlari, matematiksel, matriks, müzik, newton, onemli, parcaciklar, parlak, string, teorik, teorisine, uzay, uzun, vinci, yaris |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |