![]() |
| |||||||
| ResimLi, Videolu AnLatımLar ve Faydalı Bilgiler Resimli ve videolu Program ve forum kullanımı hakkında Anlatımları Bu Bölümde Bulabilirsiniz |
![]() |
| | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| AutoCAD- Çizimler ve Uygulamalar LINE From point: 0,0 (başlangıç noktasını giriyoruz) To point: 0,100 (x =0, y=100 noktasına ilerlemek için) To point: 50,100 (bulunduğumuz yerden x=50, y=100 noktasına çizgi çiziyoruz) To point: @30,40 ( x yönünde “30”, y yönünde “40” birim ilerlemek için.) To point: @40<-90 (“-90” derece açıyla 40 birim ilerlemek için) To point: @30<0 (“0” derece açıyla 30 birim ilerlemek için) To point: 80,70 (x=80, y=70 noktasına ilerlemek için) To point: @40<210 (“210” derece açıyla “40” birim ilerlemek için.) To point: @35<-60 (“-60” derece açıyla 35 birim ilerlemek için) To point: 0,0 (x=0, y=0 noktasına gitmek için) Komutları yazdıktan sonra “Esc” tuşu ile yada mouse’in sağ tuşuna tıklayarak çıkabilirsiniz. Yukarıda görülen şekil oluşacaktır. Eğer elinize ölçülü halde çizmenizi istenen birşey verirlerse, komut satırından çok kolayca çizebilirsiniz. Tabi bazende çizmek için aklınıza birşey gelmez. Mouse’u oynatarak acayip şekiller ortaya çıkarabilirsiniz… Burada komutların yazılımlarına dikkat etmenizi istiyorum. AutoCAD’de ölçülü çizimin temeli diyebiliriz. Eğer koordinat sisteminde bildiğiniz noktalara ilerlemek için direk olarak noktayı gireblirsiniz.(örneğ in 80,70). Fakat bir noktadan belirli bir açıyla gitmek istiyorsanız; komut satırının başına “@” işaretini koymanız gerekecek. Daha sonra gitmek istediğiniz mesafeyi yazdıktan sonra”<” işaretini koyarak açının ölçüsünü yazıyorsunuz.(örneği n @40<210). From point: 0,0 Current line-width is 0.0000 Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: 0,150 Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: w (Çizgi kalınlığını belirlemek için “w” yazıyorum”) Starting width <0.0000>: 0 Ending width <0.0000>: 25 Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: a (yay çizmek için “a” yazıyorum) Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : @50<0 Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : w (ikinci yayın kalınlığını belirteceğim) Starting width <25.0000>: 25 Ending width <25.0000>: 0 Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : @50<0 Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : l (çizgi çizmek için “l” yazıyorum.) Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: w (çizgi kalınlığını belirteceğim) Starting width <0.0000>: 0 Ending width <0.0000>: 15 Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: @20<90 Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: w (ikinci çizgini kalınlığını belirteceğim) Starting width <15.0000>: 15 Ending width <15.0000>: 0 Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: @20<90 Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: a (başka bir yay) Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : w (yay kalınlığı için) Starting width <0.0000>: 0 Ending width <0.0000>: 0 Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : @25<-30 Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : d (yön belirterek bir yay çizeceğim) Direction from start point: 120,150 End point: 185,40 Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : r ( çember komtlarını kullanarak bir yay çizeceğim, yayın ağababası diyebiliriz) Radius: 185,40 (yayın başlangıç noktasını giriyorum) Second point: 55,40 (ikinci nokta) Angle/: a (yayımı açıyla belirtmek istiyorum) Included angle: 180 Direction of chord <323>: -40,160 (yayın gideceği yönü bir nokta ile belirtiyorum) Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : l (çizgi çizmek için “l” yazıyorum) Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: c (polyline’ımı kapatmak için “c” yazıyorum) Polyline; bildiğiniz gibi birden çok nesneyi tek bir nesne gibi kabul eder. Yani eğer bu noktalardan herhangi birini seçerseniz, tüm elemanları seçmiş olursunuz. Polyline, çizimlerde yapacağınız aktarmalarda, ya da çiziminizde birçok defa kullanacağınız yerlerde işinize yarayabilir. Tabi çizgileriniz hep böyle bileşik halde kalmak zorunda değil. “explode” komutunu kullanarak çizgileri bağımsız hale getirebilirsiniz. Birkaç İpucu Eğer herhangi iki nokta arasındaki mesafeyi merak ediyorsanız, “Toolbar” lardan “Inquiry” menüsünü ekrana getirin. “distance” komutu ile bunu öğrenebilirsiniz.
Multiline ve Construction Line hakkında örnekler çözmeye çalışacağım. Multiline; adından da tahmin edeceğiniz gibi çoklu çizgi çizmeye yarıyor. Ne işimize yarar? diye bir soru sorabilirsiniz. Mesela şehir-bölge planlama ile uğraşan arkadaşlar için yol çiziminde çok iyi bir yardımcı olabilir. Örneğimizde zaten basit bir yol şekline benziyor. Ya da inşaatçılar için katların arasına çizecekleri kalıplar, duvarlar vb. şeylerde yardımcısı olacaktır. Construction Line ise yardımcı bir çizgi çiziyor. T-cetveli kullananlar bilirler; eskiz çizmek için şöyle silik şekilde kendilerine yardımcı çizgi çizerler. Buda öyle bir şey... Multiline: - (İlk multiline) - Command: _mline - Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD (üstteki çizgi baz alınarak çizim yapılıyor) - Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 0,100 (üstteki çizgiyi konumlandırıyorum) - Specify next point: @100<0 - Specify next point or [Undo]: (Esc ile çıkıyorum) - (ikinci multiline) - Command: _mline Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD - Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 140,100 - Specify next point: @100<0 Specify next point or [Undo]: (Esc ile çıkıyorum) - (üçüncü multiline) - Command: _mline - Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD - Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: s (çizgimizin kalınlığını değiştirmek istiyorum) - Enter mline scale <20.00>: 40 (kalınlığı “40” olarak giriyorum” - Current settings: Justification = Top, Scale = 40.00, Style = STANDARD - Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: j (baz alınan çizgiyi değiştirmek istiyorum) - Enter justification type [Top/Zero/Bottom] : z (artık çizgilerin ortasını baz alarak çizim yapıyor) - Current settings: Justification = Zero, Scale = 40.00, Style = STANDARD - Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 120,100 (çizgilerin orta noktasını konumlandırıyorum) - Specify next point: @50<90 - Specify next point or [Undo]: (Esc ile çıkıyorum) - (4. ve 5. multiline) - Command: _mline - Current settings: Justification = Bottom, Scale = 40.00, Style = STANDARD - Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: j - Enter justification type [Top/Zero/Bottom] : b (alttaki çizgi baz alınarak çizim yapıyor) - Current settings: Justification = Bottom, Scale = 40.00, Style = STANDARD - Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 100,80 (alt çizgiyi konumlandırıyorum) - Specify next point: @60<-90 - Specify next point or [Undo]: @140<0 - Specify next point or [Close/Undo]: (Esc ile çıkıyorum) ![]() Construction Line: - Command: _xline - Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: h (yatay çizgiler oluşturmak istiyorum) - Specify through point: 100,100 - Specify through point: 100,200 - Specify through point: 100,500 - Specify through point: *Cancel* (Esc ile çıkıyorum) - Command: _xline - Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: v (yatay çizgiler çizmek istiyorum) - Specify through point: 100,100 - Specify through point: 150,100 - Specify through point: 400,100 Specify through point: *Cancel* (Esc ile çıkıyorum) - Command: _xline - Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: a (açılı bir çizgi çizmek istiyorum) - Enter angle of xline (0) or [Reference]: 45 - Specify through point: 400,200 Specify through point: *Cancel* (Esc ile çıkıyorum)
__________________ ____________________ _______________ ![]() l MSN: daoisart@sanalkampus .org --------------------------------------------- | |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Super Moderator ![]() ![]() Üyelik tarihi: Sep 2006 Yaş: 22
Rep Gücü : 3212 Rep Puanı : 317825 Rep Seviyesi : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | --->: AutoCAD- Çizimler ve Uygulamalar Polygon, Rectangle polygon"(çokgen) ve "rectangle"(diktörtg en) için örnekler... Yanlarına türkçe anlamlarını verdim, çünkü komutun anlamını bilmek AutoCAD kullanımını basitleştirmek için çok önemli. AutoCAD, çizimi kolaylaştırmak için bir sürü komut ya da kısayolu kullanımımıza sunmuştur. Ancak bunları bilmeden AutoCAD'in avantajlarını lehimize kullanmamız olası bir şey değildir. Aksi taktirde yapacağımız çizimlerin, basit bir çizim programı ya da "paint brush" kullanarak yapacağımız bir çizimden pekde farkı kalmaz. Size bunu kendimden bir örnek vererek açıklayayım. Önceden uyarayım, aslında bu bir çözüm bulma politikasıdır ya da zorda kaldığınızda yapabileceklerinizin sınırlarını zorlamak gibi bir şey... AutoCAD dersini okulda almaya başladığımız yıl, derse giren hocamız bizi küçük bir quiz yapmak için sırayla bilgisayarların başına alıyordu. Konu şu an için çok basit; eşkenar bir "beşgen" çizilecek, yanında da birkaç ufak atraksiyon( çizgilerle). Tabi zamanda kısıtlı. Ne yaptım dersiniz? "Polygon kullandın" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ama işin aslı öyle değil... AutoCAD'de böyle bir komut olabileceğini tahmin ediyorumi ancak ne polygon(çokgen) aklıma geliyor ne de başka bir şey. Üstün matematik bilgimi kullanarak, eşkenar bir beşgenin iç açılarının ölçüsünü buldum( düşünmeyin: 72 derece J). Tabi sonra klasik AutoCAD komutlarını kullanarak, bir diğer deyişle, çizgileri birleştirerek beşgeni oluşturdum. Sonuç aynı, uzaktan bakınca o da beşgen, ancak zaman kısıtlı demiştim ya; tabi zaman çizimin tamamını bitrmeme müsade etmedi. Bir düşünün böyle bir konumda, şu "polygon" komutunu bilseydim... işte size kıssadan hisse, AutoCAD ile yapabileceklerinizi düşünün... Polygon Enter number of sides <4>: 5 (çokgenimin kenar sayısını giriyorum) Specify center of polygon or [Edge]: 7,5 ( çokgenin merkez noktasını x=7, y=5 olarak giriyorum) Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] : (Enter ile geçiyorum, çokgenimin dışına hayali bir çember çizerek oluşturulacak) Specify radius of circle: 0.5 (çemberin yarıçapı) Burada sadece çemberin yarıçapını uzunluk olarak girdiğim için, normal olarak çokgni oluşturdu... aşağıdaki örneklere lütfen dikkat edin... Enter number of sides <5>: 3 Specify center of polygon or [Edge]: 7,5 Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] : c Specify radius of circle: 0.5 (yine normal olarak bir üçgen oluşturdu) Enter number of sides <5>: 4 Specify center of polygon or [Edge]: 7,7 Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] <I>: Specify radius of circle: @0.5<0 (kareyi oluşturdu ancak, burada dikkat edilmesi gereken nokta; çemberin yarıçağını giriş şekli. Çember, çokgenin dışında olacaı için köşesine değmektedir. Ve burada verilen açıda, çokgenin köşesinin bulunacağı açıyı belirtmektedir.) Command: polygon Enter number of sides <5>: 5 Specify center of polygon or [Edge]: 8.5,7 Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] <I>: Specify radius of circle: @0.5<0 (aynı şekilde burada da beşgenin köşe açısı "0" derece olarak girilmiştir.) Açıları değişik girerek şeklinizin nasıl oluşturulacağını görün... Rectangle Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: 7,7 Specify other corner point: 8,6
__________________ ____________________ _______________ ![]() l MSN: daoisart@sanalkampus .org --------------------------------------------- |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Tags |
| autocad |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |