![]() |
| | #1 (permalink) |
| Daimi Üye ![]() ![]() Üyelik tarihi: May 2007 Nerden: JerusAlem
Rep Gücü: 4843 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Ben Beyrut. Yüzüklerini, bileziklerini, gerdanlıklarını suda yitiren su kraliçesi… Ben Akdeniz’in ayak altına düşen incisi… Ben mitolojinin civa ile zehirlenmiş mavi balığı… Ben; ilencin, şeytanların, korsanların; denizcilerini boğazlamak, hazinelerini yağmalamak üzere kovaladığı gemi… Ben particiliğin kazurat kanallarında yüzerken boğulup ölen suçsuz kız çocuğu… Ben yavrularına fırından bir kilo ekmek alırken belinden hançerlediğiniz Şems (Güneş). Ben Beyrut. Sizin mermi şeridiyle, ahşap tabutla, ölüm ilânıyla değiş tokuş ettiğiniz, hak etmediğiniz sevgi şiiri… Ben Beyrut. Arkeoloji ve kazı kitapları beni de Sodom’u, Ammuriye’yi, Pompei’yi, Agadir’i, Hiroşima’yı andığı gibi anacak. Allah’ın “pişmiş taşlar atan ebâbil kuşları” gönderdiği öteki kentler gibi. Gelecek tarihçiler Lübnan Masadası’ndan, Yahudi Masadası’ndan söz ettikleri gibi söz edecekler. Bu Yahudi halkının temel bireşimine katılan intihar ukdesidir; onunla kendini çökertmeye, toplu ölüm deneyimine girmeye kalkışır. Ben Beyrut… Gözyaşlarını sel etmiş gemilerin, kumlarına ölümün aşağıdaki şiiri yazdığı kıyının hatırladığı terk edilmiş liman: “Bin dokuz yüz yetmiş beş yılıydı. Akdeniz’in omzuna güzel bir kadın uzanmıştı. Adı Beyrut’tu. Ailesi oybirliği ile onu particilik benziniyle yakmaya; benzersiz bir barbarlık ve vahşet töreninde küllerini denize savurmaya karar vermişti.” BEN BEYRUT Uygar olduğumu sanırdım. Şimdi anlıyorum ki uygarlıktan söz edecek tek kişi benim. Bilgisizlik ve ümmilik ormanındaki biricik eğitimli olduğumu sanırdım. Olanlar gösteriyorki tüm okullardan kovulmuş tek cahil benmişim. Dünyanın bir yüzünü oluşturmakla, Dünyaya bilgi kandilleri yakmakla, Akıl kentleri kurmakla övünürdüm. Olup bitenler gösteriyor ki ; Bütün dünya Lübnan'ın aklından yararlanmış. ve Lübnan akılsız kalmış. BEN BEYRUT Ateş suyula yakılmadan,bıçaklarl a kazınmadan önceki yüzümü tanıyormusunuz? Tanımıyorsanız her hangi bir dünya ansiklobedisinin B maddesinde adımı arayınız. Çocukluğuma ait bir resim bulacaksınız orada.. Yüzümün bıçaklarla kazınışından, Asitle yakılışından önceye ait. Kırklı yıllarda çekilmiş bir resimdir o.. Denizimin Mogdelena 'nın gözyaşı gibi saf, Bahçelerimin tatlımı tatlı olduğunu, Dağlarımın karla örtündüğü, Balıklarımın avcıların ağlarına sevgiyle davrandığı, Portakal çiçeklerimin kokusunun Kıbrıs adasının burnuna ulaştığı, Kiraz ağaçlarımın bolluk mevsimlerinde yıldızlara; ''Çocuklarını çocuklarım biliyorum; birbirlerine öyle benziyorlarki yıldızlarından kirazlarımı ayırt edemiyorum'' dediği bir günde. ....Sonra bir kül devri geldi... Haydutların, kan dökücülerin devri. Asalakların, anarşistlerin devri. Çılgınlığın ve çılgınların devri. Kuşların gökyüzüne, Bulutun yağmura, Denizin balıklara, Sağ yanağın sol yanağına, Üst dudağın alt dudağa, Feyruz'un sesinin Feyruz'a Karşıt olduğu devir geldi... BEN BEYRUT Durmayı devinmeye, Selameti maceraya, Sözü eyleme tercih ettim. Trene binmeyi reddettim.Çünkü devrileceğinden korkuyordum. Gemiye binmeyi reddettim.Çünkü batacağından korkuyordum. Arap atına binmeyi reddettim.Çünkü azacağından korkuyordum. Tereddütüm, korkum, kuşkularımve girişim yerine eylemsizliğe dayanan siyasetim yüzünden uluslar arası ve Araplar arası olayların akışını etkileme gücünü yütürdim Ve kendimi birdenbire oyunun dışında buldum. Siyaset konum olma sanatıdır. Çevresindeki tarihin karşısında konumsuz kalan devlet, Olsa olsa hangi ata oynayacağını bilmeden at yarışı alanına giren kimseye benzer. Yalvarış Ya Rab bu hasrete can dayanmıyor; Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun. Her adımda bir engel var, salmıyor, Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun. Mümkün mü bu yolda maksuda ermek? Mümkün mü sılada dost yüzü görmek? Aşığa ar gelir geriye dönmek; Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun. Çekilmez bir şelek vurdun arkama; Şaşırdım yollarda kaldım, akşama. Umudum her zaman bakidir amma, Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun. Sevip sevilmemek varsa kaderde, Hangi doktor ilaç verir bu derde? Hastayım, susuzum gurbet illerde; Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Daimi Üye ![]() ![]() Üyelik tarihi: Apr 2007 Nerden: mi???
Rep Gücü: 2858 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | --->: Ben Beyrut :( ben yorgunum yol uzun......zmn da kısa doru.. ama yine de uzun... oof off... "yol"... yannda olabileceksen belki....... yok başka şey istemeemmm......sade ceee.... saçma... ööle mi oldu ...??? noktalıma teşkkrlerr.... acaip olmuşş... oluo... oluck... |
| | |