| Mecbur Kalmadıkça Klima Kullanmayalım geçen hafta yaşanan malum afrika sıcaklarından dolayı klima kullanımlarında büyük bir artış yaşanmıştı. bunun sonucu olarakmeydana gelen elektrik kesintilerinden sonra yapılan açıklamada böyle bir uyarı vardı evet, "mecbur kalmadıkça klimalarınızı kullanmayın" ... bu uyarı enerji ve tabii kaynaklar bakanlığından mıydı, elektrik dağıtım şirketlerinden miydi tam hatırlayamıyorum. lakin çok da mühim değil. ellerinde bir de grafik-çizelge vardı, "bakın şu iki gün türkiye'de elektrik gullanımı aha da şu seviyelere gelmiş" ...
siz bunu bırakıp işin aslını söylesenize, bizim elektrik tesisatlarımız klimanın icadının öncesinden kalma olduğu için biraz yüklenme olduğunda hemen cozurduyor desenize, o kadar dandik bir altyapımız var ki klimalarınıza bile dayanmıyor desenize...
işin diğer tuhaf yanı, bunu haber yapan muhabir de olayı o kadar normal karşılıyor ki, "peki bir çözüm düşünmüyor musunuz?" - "tesisatları güçlendirmeyi planlamıyor musunuz?" diye sormuyor.
olayın bir de benim bilemediğim bir yönü olabilir. eğer ki türkiye'nin toplam elektrik dağıtım kapasitesi (bu kavramı da az önce uydurdum mesela) bunu kaldıramayacak kadar yetersizse durum daha da vahim. ama konu oraya gelmeden evvel, daha iki sokak ötemdeki trafo bile bunu kaldırmıyor ki... ekşiden |