![]() |
| | #1 (permalink) |
| atasözleri ve deyimlerin hikayeleri İSTİM ARKADAN GELSİN Önce yapılacak işleri yapayım, her işi oldu bittiye getireyim, gerekli hazırlıklar, ihtiyaçlar sonradan tamamlansın, ilkesiyle iş görme durumu. Zamanın İran şahı, Urumiye Gölü'nde saray hizmetlerinde kullanılmak için alınan istimbota binmiş. Fakat buhar kazanı hareket için yeterli buhar tutamadığından istimbot birkaç dakika hareket edememiş. Bu beklemeden canı sıkılan şah, kızgınlıkla neyi, niçin beklediklerini sormuş. Yanındakilerin, "İstim bekliyoruz şah hazretleri!" cevabı üzerine, istim kelimesinin ne olduğunu bilmeyen şah, köpürerek bağırmış: Canım ne bu saygısızlık? Bir istim için şah bekletilir mi? Biz gidelim, istim arkadan gelsin, demiş. KISA KES AYDIN ABASI (HAVASI) OLSUN Balıkesir, eskiden en güzel aba kumaşlarının dokunduğu bir yermiş. Günlerden bir gün Balıkesir'e yolu düşen bir adam, buranın meşhur aba kumaşından bir elbiselik almış, memleketine götürmüş. Elbise diktirmek için doğru terzisine gitmiş. Terzi adamın ölçüsünü aldıktan sonra: Bu aba hem üstlük hem de şalvar dikmeye yetmez, deyince tepesi atan müşteri kızgınlıkla terziye bağırmış: Yahu nasıl yetmez? Etekleri kısa olsun, kısa kes Aydın abası olsun, demiş. Bu söz, dükkanda bulunan diğer müşterilerin de çok hoşuna gitmiş ve dilden dile dolaşır olmuş. ATMA RECEP DİN KARDEŞİYİZ Osmanlı Devleti'nin, hudutları içinde onlarca devleti barındırdığı devirlerde, elbette asayişi sağlamak her zaman her yerde pek mümkün olmuyordu. Zaman zaman, ayaklanmalar çıktığı gibi, otoritenin uzaklığından istifade eden eşkiyalar, sık sık dağlara çıkıp kendi halklarını soyup soğana çevirmenin yollarını arıyorlardı. İşte Arnavut Recep adındaki bir eşkiya başı da, böyle biriydi ve çetesiyle birlikte dağa çıkmış, halka zulmederdi. İşi iyice azıttıklarından haberi hükümet merkezine ulaştığında peşlerine bir birlik gönderilmiş ve Recep ile arkadaşları saklandıkları yerde kıstırılmıştı. Recep, bir kurtuluş, bir hal çaresi kalmadığını anlayınca askerlere doğru bağırmaya başlamış: "Etmeyin more, hep din kardeşiyiz. Atmayın, teslim oluyoruz!" Teslim olan Recep ve çetesi yakalanıp, bu seferlik az bir cezayla mahkum edilmiş. Sonraları Recep, bu olayı kahve köşelerinde anlatırken: "More, vallahi gebertecektim zaptiyeleri. Çoluğumuz çocuğumuz var diye ağladılar da acıdım" diye palavra atarmış. Bir gün dinleyenlerden, işin aslını bilen biri, "Atma Recep" demiş, "biz de din kardaşıyız." Bu deyim, "kuru sıkı palavra atanları, ikaz etmek için" kullanılır. | |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Tags |
| atasozu |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |