Sanalkampus Türkiyenin ilk Sanal Kampüsü -  

Geri git   Sanalkampus Türkiyenin ilk Sanal Kampüsü - > BİLGİSAYAR DUNYASI > Bilim & Teknoloji & İcat & Makine & Elektronik

Bilim & Teknoloji & İcat & Makine & Elektronik Sınırları Zorlamayı Sevenlerin Bölümü (:

Konuyu değerlendir - Virüsler Hakkında Genel Bilgi.
(0)
Değerlendirme: Toplam 0 oy almıştır, ortalama Değerlendirmesi puandır.

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 09.07.07, 09:42 PM   #1 (permalink)
Super Moderator
 
azrailangel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Üyelik tarihi: Nov 2006
Mesajlar: 3.356
Karizma
Rep Gücü : 3563
Rep Puanı : 352384
Rep Seviyesi : azrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond reputeazrailangel has a reputation beyond repute
İletisim
Exclamation Virüsler Hakkında Genel Bilgi

Virüs, bilgisayar programlarını istem dışı olarak etkileyen ve programların yapması gereken asıl fonksiyonlarını hiç yaptırmayan, kısıtlayan veya yanlış işlemler yaptıran yazılımlardır. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşması, bilgisayarlar arasında sürekli bir bağın olması (ağ) virüslerin yayılmasını hızlandırmıştır. Her gün yeni birtakım virüs ortaya çıkmakta ve hızla yayılmaktadır. Virüsler genellikle assembler programlama dili ile hazırlanmış ve kapasiteleri 1 byte ile 3 KB arasındadır.

Virüslerin aktif hale geçebilmeleri için çalıştırılabilen (EXE � COM uzantılı gibi) programlara bulaşması gerekir. Virüs bulaşan bir program çalıştırıldığında, virüs belleğe taşınır ve bellekte bulunan virüs bulunduğu sürece COMMAND.COM kütüğüne bulaşmayı ilk hedef olarak görür. Virüs bir kez bu kütüğe yerleştikten sonra sistemin her açılışında kendini belleğe yüklemekte ve çalıştırılan her programa bulaşmaktadır.
Virüsler, EXE, COM, SYS, PRG, OVL, OBJ, LIB uzantılı dosyalara ve boot sektöre bulaşabilir. Bomba kısmı ise çalışmak için uygun şartların çalışmasını bekler. Buradaki uygun şart herhangi bir şey olabilir. Zamana bağlı şartlar olabileceği gibi sistemde VGA monitörün bulunması, hard diskin kapasitesi, ülke kodu gibi çok değişik şartlarda gözlenebilir. Bu tamamen virüs yazarının isteğine kalmış bir olaydır. Uygun şartlar oluşmazsa virüs sadece yayılmaya devam eder. Uygun şartlar oluştuğunda ise bomba kısmı çalışmaya başlar. Bomba kısmı sisteme zarar verebileceği gibi ekrana basit bir mesaj yazabilir veya sadece kullanıcıya şaka yapmak amacı ile zararsız etkiler yapabilir.
Çoğu kişi sisteminde önemli şeyler barındırmaz, eğer sisteminizi ticari amaçlar dışında kullanıyorsanız virüs tüm hard diskinizi silmiş olsa bile fazla zarara uğramanız pek mümkün değildir. Büyük ihtimalle kaybettiğiniz programları çevrenizden bulmanız mümkündür. Fakat sisteminiz ticari amaçla kullanılıyorsa veya bir firmanın kullanımında ise maddi manevi zarar oldukça büyük olacaktır. Artı olarak bu tip bilgilerin yedeklenmediğini düşünün bu durumda problemin boyutları daha da büyüyecektir. Virüslerden korunmak için harcayacağınız emek ve zamanı bu kritere göre belirleyiniz.

Kendinizin ve diğer kullanıcıların teknik seviyesi ve tecrübesi ne kadardır? Bazı tecrübeli kullanıcılar yedek aldıktan sonra bir şeyden şüphelenmedikçe virüslere karşı tedbir mahiyetinde hiçbir korunma işlemi yapmaya gerek duymazlar. Gerektiğinde virüsü disassambly edip anti virüsünü yazacak kadar tecrübeli kullanıcılar bulunmaktadır. Buna karşılık oldukça tecrübesiz kullanıcılarda vardır.

Her ortamda virüs bulaşma ihtimali vardır. 1998 sensinde Novel firması 3800 adet virüslü disketi müşterilerine gönderdiyse, IBM ve NASA�nın bilgisayarları virüsten zarar gördüyse, 50 senelik tecrübeye sahip olsanız bile sisteminize virüs bulaşma ihtimali bulunmaktadır. PTT veya su idaresinin bilgisayarlarına girebilecek bir bilgisayar virüsünün aboneler ile ilgili kayıtları bozması sonucu 3-4 milyar telefon faturasını görerek hayatında bilgisayar kullanmamış olsa bile virüslerden zarar görmüş olur.

VİRÜSLERİN YAPISI
Virüslerin yapısı temel olarak 3 kısımda incelenir. Bunlar sırası ile kopya üreticisi, gizleyici ve bomba kısımlarıdır.
Kopya üretici: Bu bölüm virüsün yayılmasını,kendisin i bir programdan diğerine kopyalamasını yani kısacası üremeyi sağlarlar. Virüslerin VİRÜS ismini alması temelde bu kısmın gerçekleştirmiş olduğu işlevden gelmektedir.

Gizleyici: Virüsün fark edilmemesi için gereken işlemleri yerine getirir. Bu bir tür savunma mekanizmasıdır. Virüs yazarlarının antivirüslere karşı geliştirdikleri teknikler sonucu ortaya çıkmıştır. Amacı antivirüslerin ve kullanıcıların kendilerini tespit etmesini, antivirüslerin bilgisayar üzerinde çalışır durumda iken etkisiz hale getirilmesini sağlamaktır.
Bomba: Bu bölüm virüs içerisinde yazarın istekleri doğrultusunda şartlar gerçekleştiğinde yapılması gereken olayı icra eden kısımdır. Virüs yazarının durumuna göre basit bir şaka veya korkunç bir HDD formatı olabilir.

Virüslerin yazılma metodları
Virüsler tip ayrımının yanı sıra, iki farklı metodla yazılabilir.
1. Nonresident virüsler (Run - time virüsler)
2. Resident virüsler
bütün virüsler temelde iki farklı şekilde çalışırlar. Bu ayırım virüslerin kendisinden değil DOS ortamında çalışan programlara sağlamış olduğu imkanlardan kaynaklanır. İyi bir virüsün yazılabilmesi ancak resident biçimi ile mümkündür. Bu gruptaki virüsler ileri teknikler kullanırlar.
Nonresident virüsler
Nonresident virüsler ister DOSYA virüsü olsun ister BOOT sektör virüsü olsun bulaşma işini, kendileri aktif oldukları anda ilk buldukları diğer hedef bulaşma alanlarına kendilerini bir veya birden fazla kopyalayıp daha sonra kontrolü ana programa, boot sektör virüsü ise işletim sistemine bırakan virüslerdir. Bu tip virüsler için bir sonraki bulaşma işlemini, aynı şekilde yani tekrar çalıştıklarında gerçekleştirirler. Kısacası bu virüslerin yayılabilmesi için muhakkak bulaşılmış bir dosyanın çalıştırılması gerekmektedir. Aynı durum boot sektör virüsleri de geçerlidir. Nonresident virüsler zor fark edilirler çünkü sadece program çalıştırıldığında aktif hale gelip, yapmaları gerekeni yaptıktan sonra kontrolü ana programa vererek devre dışı kalırlar. Hafıza haritalarında gözükmezler. Bu nedenle fark edilmeleri oldukça zordur.
Resident Virüsler
Resident virüslerin nonresident virüslerden tek farkı adından da anlaşılacağı gibi hafızada sürekli çalışır durumda olmalarıdır Bu tip virüsler hafızada aktif halde bekleyerek kesmeler vasıtası ile bulaşma işlemini gerçekleştirirler.
__________________


Uyan TÜRK evladı uyan!! Otuz kupona alınmadı bu VATAN!!


Ateşe dayanabileceğin kadar günah işle!!




imza yerine parmak bassam olmazmı



İletişim
azrailangel Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alıntı ile Cevapla azrailangel isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.
Alt 01.01.08, 06:34 PM   #2 (permalink)
Daimi Üye

 
MaVi BaRoN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Üyelik tarihi: May 2007
Nerden: beyoğlu-istiklal
Mesajlar: 2.252
Karizma
Rep Gücü : 1023
Rep Puanı : 99671
Rep Seviyesi : MaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond reputeMaVi BaRoN has a reputation beyond repute
İletisim
--->: Virüsler Hakkında Genel Bilgi

nedir bunlardan çektiğim yaa sağol angel..
__________________
MaVi BaRoN Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alıntı ile Cevapla MaVi BaRoN isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.
Alt 02.01.08, 02:26 AM   #3 (permalink)
Daimi Üye
Bilgiler
Üyelik tarihi: Dec 2007
Yaş: 25
Mesajlar: 1.278
Karizma
Rep Gücü : 1078
Rep Puanı : 106374
Rep Seviyesi : strategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond reputestrategy has a reputation beyond repute
İletisim
--->: Virüsler Hakkında Genel Bilgi

ah bu virusler yokmu ah
strategy Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alıntı ile Cevapla strategy isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.
Cevapla

Bookmarks

Tags
virusler, hakkinda, genel, bilgi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı

Benzer Konular
Konu Yazan Forum Cevaplar son Mesaj
Güncel Virüsler Ve Engelleme / Kurtulma Yöntemleri.. ( Detaylı Anlatım ) Anektod Teknik DesTeK Ve Resimli Anlatımlar 12 18.07.07 12:38 AM
Tüm Anti-Virüsler S60 ve N serisi 3doorsdown Nokia 0 12.05.07 11:25 AM
Sansui Yazılım Yükleme & Genel Bilgi DaaRKnEss Sansui 0 29.10.06 01:08 AM
modifiye hakkında bilgi SanaLKampuS Bunları biliyor musunuz? 0 12.10.06 10:28 PM


Saat 08:12 PM


Powered by vBulletin Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
http://www.puzzletr.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386