Line:
Command: l (önce çizgi çizmek için komutu verdik) (bu arada tüm komutlar bulunduğumuz yerden devam ediyor)
LINE From point: 0,0 (başlangıç noktasını giriyoruz)
To point: 0,100 (x =0, y=100 noktasına ilerlemek için)
To point: 50,100 (bulunduğumuz yerden x=50, y=100 noktasına çizgi çiziyoruz)
To point: @30,40 ( x yönünde “30”, y yönünde “40” birim ilerlemek için.)
To point: @40<-90 (“-90” derece açıyla 40 birim ilerlemek için)
To point: @30<0 (“0” derece açıyla 30 birim ilerlemek için) To point: 80,70 (x=80, y=70 noktasına ilerlemek için)
To point: @40<210 (“210” derece açıyla “40” birim ilerlemek için.)
To point: @35<-60 (“-60” derece açıyla 35 birim ilerlemek için)
To point: 0,0 (x=0, y=0 noktasına gitmek için)
Komutları yazdıktan sonra “Esc” tuşu ile yada mouse’in sağ tuşuna tıklayarak çıkabilirsiniz. Yukarıda görülen şekil oluşacaktır. Eğer elinize ölçülü halde çizmenizi istenen birşey verirlerse, komut satırından çok kolayca çizebilirsiniz. Tabi bazende çizmek için aklınıza birşey gelmez. Mouse’u oynatarak acayip şekiller ortaya çıkarabilirsiniz…
Burada komutların yazılımlarına dikkat etmenizi istiyorum. AutoCAD’de ölçülü çizimin temeli diyebiliriz. Eğer koordinat sisteminde bildiğiniz noktalara ilerlemek için direk olarak noktayı gireblirsiniz.(örneğ in 80,70). Fakat bir noktadan belirli bir açıyla gitmek istiyorsanız; komut satırının başına “@” işaretini koymanız gerekecek. Daha sonra gitmek istediğiniz mesafeyi yazdıktan sonra”<” işaretini koyarak açının ölçüsünü yazıyorsunuz.(örneği n @40<210).
Polyline: Command: pline
From point: 0,0
Current line-width is 0.0000
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: 0,150
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: w (Çizgi kalınlığını belirlemek için “w” yazıyorum”)
Starting width <0.0000>: 0
Ending width <0.0000>: 25
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: a (yay çizmek için “a” yazıyorum)
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : @50<0
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : w (ikinci yayın kalınlığını belirteceğim)
Starting width <25.0000>: 25 Ending width <25.0000>: 0
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : @50<0
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : l (çizgi çizmek için “l” yazıyorum.)
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: w (çizgi kalınlığını belirteceğim)
Starting width <0.0000>: 0 Ending width <0.0000>: 15
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: @20<90
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: w (ikinci çizgini kalınlığını belirteceğim)
Starting width <15.0000>: 15
Ending width <15.0000>: 0
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: @20<90
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: a (başka bir yay)
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : w (yay kalınlığı için)
Starting width <0.0000>: 0
Ending width <0.0000>: 0
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : @25<-30
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : d (yön belirterek bir yay çizeceğim)
Direction from start point: 120,150 End point: 185,40
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : r ( çember komtlarını kullanarak bir yay çizeceğim, yayın ağababası diyebiliriz)
Radius: 185,40 (yayın başlangıç noktasını giriyorum)
Second point: 55,40 (ikinci nokta)
Angle/: a (yayımı açıyla belirtmek istiyorum)
Included angle: 180
Direction of chord <323>: -40,160 (yayın gideceği yönü bir nokta ile belirtiyorum)
Angle/CEnter/CLose/Direction/Halfwidth/Line/Radius/Second pt/Undo/Width/ : l
(çizgi çizmek için “l” yazıyorum)
Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width/: c (polyline’ımı kapatmak için “c” yazıyorum)
Polyline; bildiğiniz gibi birden çok nesneyi tek bir nesne gibi kabul eder. Yani eğer bu noktalardan herhangi birini seçerseniz, tüm elemanları seçmiş olursunuz. Polyline, çizimlerde yapacağınız aktarmalarda, ya da çiziminizde birçok defa kullanacağınız yerlerde işinize yarayabilir. Tabi çizgileriniz hep böyle bileşik halde kalmak zorunda değil. “explode” komutunu kullanarak çizgileri bağımsız hale getirebilirsiniz.
Birkaç İpucu
Eğer herhangi iki nokta arasındaki mesafeyi merak ediyorsanız, “Toolbar” lardan “Inquiry” menüsünü ekrana getirin. “distance” komutu ile bunu öğrenebilirsiniz.
- “Tools” menüsünün altında “Object Snap Settings…” e girerseniz, belli noktalara mouse’u snap ettirebilirsiniz. Mouse ile çizim için güzel bir yol.
- AutoCAD’in siyah-beyaz ekranı size klasik mi geliyor? O halde renkleri siz belirleyin. “Tools” menüsünün altında “Preferences” e tıklayın. “Display” menüsünün altında ki “color” işinizi görecektir.
- Çiziminize yazı ekleyebilirsiniz. Komut satırına “dtext” yazın. Ve görün…
Örneklere devam edelim
Multiline ve Construction Line hakkında örnekler çözmeye çalışacağım. Multiline; adından da tahmin edeceğiniz gibi çoklu çizgi çizmeye yarıyor. Ne işimize yarar? diye bir soru sorabilirsiniz. Mesela şehir-bölge planlama ile uğraşan arkadaşlar için yol çiziminde çok iyi bir yardımcı olabilir. Örneğimizde zaten basit bir yol şekline benziyor. Ya da inşaatçılar için katların arasına çizecekleri kalıplar, duvarlar vb. şeylerde yardımcısı olacaktır. Construction Line ise yardımcı bir çizgi çiziyor. T-cetveli kullananlar bilirler; eskiz çizmek için şöyle silik şekilde kendilerine yardımcı çizgi çizerler. Buda öyle bir şey...
Multiline: - (İlk multiline)
- Command: _mline
- Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD (üstteki çizgi baz alınarak çizim yapılıyor)
- Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 0,100 (üstteki çizgiyi konumlandırıyorum)
- Specify next point: @100<0
- Specify next point or [Undo]: (Esc ile çıkıyorum)
- (ikinci multiline)
- Command: _mline Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD
- Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 140,100
- Specify next point: @100<0 Specify next point or [Undo]: (Esc ile çıkıyorum)
- (üçüncü multiline)
- Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD
- Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: s (çizgimizin kalınlığını değiştirmek istiyorum)
- Enter mline scale <20.00>: 40 (kalınlığı “40” olarak giriyorum”
- Current settings: Justification = Top, Scale = 40.00, Style = STANDARD
- Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: j (baz alınan çizgiyi değiştirmek istiyorum)
- Enter justification type [Top/Zero/Bottom] : z (artık çizgilerin ortasını baz alarak çizim yapıyor)
- Current settings: Justification = Zero, Scale = 40.00, Style = STANDARD
- Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 120,100 (çizgilerin orta noktasını konumlandırıyorum)
- Specify next point: @50<90
- Specify next point or [Undo]: (Esc ile çıkıyorum)
- (4. ve 5. multiline)
- Current settings: Justification = Bottom, Scale = 40.00, Style = STANDARD
- Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: j
- Enter justification type [Top/Zero/Bottom] : b (alttaki çizgi baz alınarak çizim yapıyor)
- Current settings: Justification = Bottom, Scale = 40.00, Style = STANDARD
- Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: 100,80 (alt çizgiyi konumlandırıyorum)
- Specify next point: @60<-90
- Specify next point or [Undo]: @140<0
- Specify next point or [Close/Undo]: (Esc ile çıkıyorum)
Multiline için şekle ve noktalara bakarsanız, gayet basit ve anlaşılabilir bir şekil olduğunu göreceksiniz. Burada önemli olan nereyi baz alarak çizim yaptığınızdır. Eğer orta noktalar hakkında sorun yaşamayacağınıza inanıyorsanız, çizgilerin ortasını baz alarak çizim yapmanızı öneririm. Ancak kenetlenmeniz gereken başka bir çizgi yada nesne için üst veya alt çizgiyi kullanmanız daha mantıklıca olacaktır... birde püf nokta; eğer multiline komutundan çıkmadan diğer çizgilerin koordinatlarını girerseniz, birbiri içinden geçmeyen çizgileri rahatça oluşturmuş olursunuz (Örneğimizdeki 4. ve 5. çizgilerde olduğu gibi).
Construction Line:
- Command: _xline
- Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: h (yatay çizgiler oluşturmak istiyorum)
- Specify through point: 100,100
- Specify through point: 100,200
- Specify through point: 100,500
- Specify through point: *Cancel* (Esc ile çıkıyorum)
- Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: v (yatay çizgiler çizmek istiyorum)
- Specify through point: 100,100
- Specify through point: 150,100
- Specify through point: 400,100 Specify through point: *Cancel* (Esc ile çıkıyorum)
- Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: a (açılı bir çizgi çizmek istiyorum)
- Enter angle of xline (0) or [Reference]: 45
- Specify through point: 400,200 Specify through point: *Cancel* (Esc ile çıkıyorum)
Construction line, çiziminize sonsuz uzunlukta çizgiler ekler fakat çiziminizin bir elemanı değildir. Belki AutoCAD de buna ihtiyacımız olmaz diyebilirsiniz, gerçektende öyle. Herşey ölçü ile olduktan sonra... fakat birde sizleri elde hesaplama derdinden kurtarması açısından önemli. Yazıda bahsetmedim ancak, herhangi bir çizginizi “Offset” yani kaydırma yapabilirsiniz. Seçiyorsunuz bir çizgiyi ve onu şu kadar, şuraya ötele diyorsunuz, AutoCAD emrinizde. Sizin için çizgiyi öteleyiveriyor.